sobota, 19. april 2014

Kako pripraviti domači sirup iz smrekovih vršičkov

Če ste pogosto prehlajeni ali vas boli grlo, je domači sirup iz smrekovih vršičkov kot nalašč za vas. Zakaj bi v lekarni plačevali več kot 7 € za stekleničko, če si ga lahko naredite sami - če nimate sami doma smreke, se morda najde prijazen sosed, ki vam dovoli, da jo oberete. :) Mlade poganjke nabiramo od aprila do junija.


Pomembno je, da se spravite k nabiranju, ko so poganjki še mladi - svetlo zelene barve. Naberite jih kar precej, saj se kasneje precej posedejo.


Potrebujemo:
  • sveže poganjke smrekovih vršičkov 
  • beli ali rjavi sladkor 
  • kozarce za vlaganje 
(Jaz sem za približno pol sklede vršičkov porabila 2 kg sladkorja in 4 male ter 2 velika kozarca za vlaganje).



Izmenično dodajamo plast vršičkov in plast sladkorja, vmes dobro potlačimo in napolnimo do vrha - zadnja plast naj bo sladkor. 
Kozarce dobro zapremo in jih postavimo na sonce za ca. 40 dni, da se sladkor lepo raztopi. 
Seveda bo tekočine prišlo nekje le za pol kozarca.  Po želji precedimo in že lahko uživamo v dobrotah narave. :)

Sirup iz smrekovih vršičkov ima veliko zdravilnih učinkov, uporabljamo ga pri prehladu, bolečem grlu, spodbuja prekrvavitev sluznice, izkašljevanje, ima ogromno vitamina C, blaži hripavost in pomaga pri utrujenosti. Je dobrega okusa, zato ga imajo radi tudi otroci. Sirup lahko vmešamo v čaj, ga razredčimo z vodo ali ga pijemo kar samega. Preverjeno ostane, v dobro zaprtem kozarcu in v temnem prostoru, enako okusen, morda postane le barva malo temnejša in okus močnejši.



Pa na ZDRAVJE! :)

Ninca


Ni komentarjev:

Objavite komentar